Üniversitelerde yeni dönem başlarken Türkiye’de akademinin kalitesi üzerine tartışmalar yine gündemde. Uzaktan eğitime çok da hazırlıklı olmayan üniversiteler COVID-19 salgını ve Kahramanmaraş Depremleri nedeniyle bu yöntemi uygulamak durumunda kalmıştı. Uzaktan eğitimin üniversitelerin öğrencilerin gelişimine katkısını kısıtladığı birçok uzman tarafından dile getiriliyor. Bunun yanında üniversitelerin akademik kalitesini artırmak için uygulanan politikaların ne kadar sonuç verdiği de önemli bir tartışma konusu.
Türkiye’nin kalitesi itibarıyla önde gelen üniversitelerini aramanın eksiklerine rağmen bir yolu sınavda başarılı olan öğrenciler tarafından en fazla rağbet gören üniversitelere bakmak. Burada farklı puan türlerinde özel üniversitelerin başı çektiği görülüyor. Taban puanlarının bu kadar yüksek olmasında bu özel üniversitelerinin burslu kontenjanlarının az olması ve burslu öğrencilere çeşitli avantajlar sunmaları büyük etken. Bu yüzden resmin sadece küçük bir kısmını gösteriyor.
Üniversitelerin akademik performanslarını değerlendirmek için en sık kullanılan yöntem ise o üniversitenin dünya sıralamasına bakmak. Bu sıralamalar yöntemlerinde dikkate aldıkları kriterler itibarıyla oldukça fazla eleştirilse de bir referans noktası olarak ele alınabilir. Yöntemleri itibarıyla farklılık gösteren birçok üniversite sıralaması bulunuyor. QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings, Shanghai Ranking ARWU ve ODTÜ bünyesinde hazırlanan URAP bizim bu içerikte ele aldığımız sıralamalar oldular.
Veri Kaynağı olarak Türkiye’de üniversitelerin dünya sıralamalarındaki yerini ele aldık.
QS: İlk Binde Türkiye’den 10 Üniversite Var
Dünya Üniversite Sıralamaları 2024 listesinde başı çeken Massachusetts Institute of Technology (MIT), on iki yıldır pozisyonunu koruyor. Metrikleri arasında sürdürülebilirlik, işverenler arasında mezunlarının gördüğü itibar, uluslararası araştırma ağı, uluslararası öğrenciler gibi kriterler bulunan bu listenin ilk bin üniversitesi arasındaki Türkiye’den giren üniversitesi sayısı 10.
THE: Türkiye’den 11 Üniversite İlk Bine Girdi
Shanghai: Türkiye’den İstanbul Üniversitesi İlk Sırada
URAP: Türkiye’den Hacettepe Üniversitesi İlk Sırada