Türkiye’de boşanmış nüfusun en yoğun olarak yaşadığı şehir İzmir oldu.
Türkiye’de evli nüfus oranı en yüksek olan şehir %65,92 ile Çorum, en düşük olan şehir ise %51.15 ile Hakkari oldu.
Türkiye Çocuk Araştırmasına göre erkek çocukların en fazla dahil olduğu sportif faaliyet %14.3 ile futbol olurken kız çocuklarının en fazla yaptığı spor %15.2 ile yürüyüş/koşu oldu.
Türkiye, Walk Free adlı uluslararası insan hakları kuruluşunun Küresel Modern Kölelik Endeksi’nde beşinciliğe yükseldi. Türkiye bu endeksle Avrupa ve Orta Asya bölgesinde modern köleliğin en sık görüldüğü ülke oldu. Rapora göre Türkiye’de 1,3 milyon modern köle olduğu kaydedildi. Kuruluşun 2018’de hazırladığı son raporda ise Türkiye 48. sırada yer alıyordu. *”Modern kölelik” ile kastedilen kişinin tehdit, şiddet, zorlama, […]
Resmi seçim sonuçlarına göre parlamentodaki kadın milletvekili sayısı cumhuriyet tarihi boyunca kadınların en yüksek temsil sayısına ulaşarak 121 oldu. AKP’den 50, CHP’den 30, Yeşil Sol Parti’den 30, İYİ Parti’den 6, MHP’den 4, TİP’ten ise bir kadın milletvekili seçildi. Bir öncekin dönem kadın milletvekili sayısı 100’dü. Nevşehir ve Giresun’dan ilk kez birer kadın milletvekili meclise girdi. […]
Yeni doğmuş bir bireyin mevcut ölümlülük risklerine maruz kalması durumunda yaşaması beklenen ortalama yıl sayısı olarak tanımlanan “doğuşta beklenen yaşam süresi” Türkiye’de 2018-2020 döneminde erkeklerde 75,6 yıl iken 2019-2021 döneminde 75 yıla, kadınlarda ise 81,1 yıl iken 80,5 yıla düştü. Genel olarak kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşadığı görülürken erkekler ve kadınlar arasındaki doğuşta beklenen […]
Partilerin 14 Mayıs seçimlerine ilişkin açıkladıkları milletvekili aday listelerinde kadın adayların azlığı dikkat çekti. Gelecek ve Deva partisiyle ortak liste çıkaran CHP’nin 553 milletvekili adayından sadece 148’i kadınlardan oluşuyor. 600 milletvekili adayı çıkaran AKP’nin 113 adayı, 558 adayı olan İYİ Parti’nin ise 135 adayı kadınlardan oluşuyor. En fazla kadın adayı olan parti 490 adayının 209’u […]
Türkiye Raporu’nun Gençlik Gündem Raporu Şubat ayı araştırmasına göre 2023 seçimlerinde sandığa gidip gitmeyecekleri sorulan 18-30 yaş aralığındaki gençlerin %89’u kesinlikle oy kullanacağını belirtti. Kesinlikle oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı %2 olarak kaydedilirken gençlerin %9’u kararsız olduklarını ifade etti.
Türkiye Raporu tarafından yapılan araştırmaya göre %9 oranındaki genç kararsız seçmenin (18-30 yaş) sandığa gitmeme sebebi sorulduğunda çoğunluk %56 ile “Desteklediğim bir siyasi parti/lider yok” cevabını verdi. İkinci çoğunluk olarak %15 “seçimleri önemsemediği” cevabını verdi. “Desteklediğim partinin/liderin kazanmayacağını düşünüyorum” cevabını verenlerin oranı ise %13.
Kendine ait odası olan çocukların oranı %34,0 iken kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hanehalkı üyesi ile paylaşanların oranı %29,4, iki veya daha fazla hanehalkı üyesi ile paylaşanların oranı ise %36,6 oldu.
Türkiye Çocuk Araştırması sonuçlarına göre, anneleri/temel bakım verenleri tarafından her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı %7,3 iken her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise %4,7 oldu.
Türkiye çocuk araştırmasına göre, sinemaya ve/veya tiyatroya gitmeyen çocukların gitmeme nedeni sorulduğunda çocukların %40,1’i maddi olarak karşılayamamasını gerekçe gösterdi.