Günümüzde, sosyal medyanın da gelişimi ile, evlilik sürecine dair yapılan birçok etkinlikle karşılaşıyoruz. Çoğunlukla kültürün, gelenek ve göreneklerin bir devamı niteliğinde görünen bu etkinlikler acaba gerçekten uzun yıllardır devam eden bir gelenek zincirinin devamı mı, yoksa modifiye edilmiş yeni "gelenekler" mi?

Bu bültenimizi yaş aralıklarına göre, geçmişten günümüze yapılan evliliğe dair etkinliklere ve evlenirken aranan özelliklere ayırdık.

Keyifli okumalar!

Türkiye genelinde, günümüz şartlarında evlilik öncesinde yapılan pek çok etkinlik ve eğlence eski nesiller tarafından evlenirken gerçekleştirilmemiş. Dolayısıyla geleneksel olduğu savıyla yapılan gelin alma, kına gecesi, bohça hazırlama gibi etkinlikler; hayatta olan aile büyüklerinin de gerçekleştirdiği adetlerin bir devamı olarak düzenlenmiyor.

Bu alanda artış yerine azalış trendi içinde olan en önemli istisna başlık parası geleneği. Bunun dışında resmi nikah ve dini nikah pratikleri az bir oransal değişimle devam ettiriliyor ve her yaş grubu için resmi nikahlı olanların oranı dini nikahlı olanların oranını aşıyor. Türkiye genelinde ise 100 evli kişiden 98,6'sı resmi nikah ile evlenmişken; dini nikah yapanların sayısı 90 olarak görülüyor.

Evlenirken yapılan törenlerin yaş gruplarına göre gerçekleştirilme oranlarını incelemek için tıklayınız.

Türkiye genelinde, erkeklere göre evlenilecek kadında aranan özelliklerin başında ev işleri ve çocukların bakımı konusu geliyor. Kadınların evlenecekleri erkekte aradıkları özelliklerin başında ise, erkeğin gelir getirici bir işte çalışıyor olması yer alıyor.

Evleneceği kişinin yakışıklı ya da güzel olmasını erkekler kadınlardan daha çok önemserken; erkeğin yaşının kadından büyük olmasını kadınlar daha çok önemsiyor.

Kadınlara göre evlenilecek erkekte aranan özelliklere buradan, erkeklere göre evlenecekleri kadında aranan özelliklere ise buradan göz atabilirsiniz.

Türkiye genelinde her 100 evli kişiden 57'si görücü usulü ile evlendiğini söylüyor. Ancak Türkiye'de eski nesile kıyasla yeni nesilin görücü usülü ile evlenme oranı azalırken, kendi kararlarının ön planda olduğu evlilikler artıyor.

İstisnai olarak, 15-24 yaş arası gençlerde kaçma ya da kaçırılma sonrası evlenme dramatik bir artış gösterip Türkiye ortalamasının dahi üzerine çıkıyor.

Grafiği incelemek için tıklayınız.

Veri Kaynağı
163 Blog | 1044 Grafik
Yayın Tarihi:28 Temmuz 2022
Okuma Süresi:3 Dakika