Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu, Akademetre ve Global Akademi tarafından hazırlanan "Türkiye Siyasal Sosyal Eğilimler Araştırması 2021" raporundan yola çıkarak, Türkiye'de toplumda ekonomiye dair yaygın olan düşünce ve davranış pratiklerini bu haftaki bültenimizde inceledik.
Keyifli okumalar!
Türkiye Siyasal Sosyal Eğilimler Araştırması 2021'e göre Türkiye'deki her 100 kişiden 57,2'si son bir yılda kendisini/ailesini geçindiremediğini belirtmiştir.
Geçtiğimiz yılın ekonomik gelişmeleri ile ilgili diğer düşüncelere göz atmak için tıklayınız.
Araştırmaya göre, "Sizce Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedeni nedir?" sorusuna katılımcıların %20,7'si faizlerin yüksek olması cevabını vermiştir. Bu oranla yüksek faiz oranı en önemli neden olarak görüşmektedir.
Diğer yanıtlar için tıklayınız.
Türkiye'deki insanların, Türkiye ekonomisi açısından en önem verdikleri üç konu faizlerin yüksekliği, enflasyonun yüksekliği ve gıda ürünlerindeki fiyat artışıdır.
Grafiğin tamamı için tıklayınız.
2021 yılında Türkiye'deki nüfusun %74,4'ü aylık harcamalarından sonra tasarruf yapmaya imkanı olmadığını belirtmektedir.
Son üç yılda oranların değişimine buradan göz atabilirsiniz.
2021 yılında Türkiye'deki insanların %54,6'sı tasarruf edilen parayı değerlendirmek için altın alacağını belirtmektedir. Parasını TL olarak bankaya yatıracağını söyleyenlerin oranı ise %14,5'tir.
Diğer yanıtlar için tıklayınız.