2023 itibarıyla Türkiye’de 208 üniversite var. Milyonlarca aday, iyi bir iş ve gelecek hayaliyle her yıl bu üniversitelere yerleşmek için sınavlara giriyor ve bölüm tercihi yapıyor. Ardından yeterli puanı alabilmiş adaylar, dört yıl süren yüksek maliyetli bir maraton sonucunda lisans diplomalarına kavuşuyorlar. Sonrasında ise gelecek hedefleriyle iş aramaya başlıyorlar. Peki, lisans mezunları ne kadar kolay iş bulabiliyorlar?
TÜİK verilerine göre, iş bulma süresi en kısa olan grup, istihdam oranı da en yüksek olan sağlık ve refah alanından mezun olan kişiler.
İstihdam Oranı En Yüksek Olan Bölümler
En yüksek istihdam oranına sahip bölüm, %96 ile özel eğitim öğretmenliği. Liste %94 istihdam oranına sahip olan tıp ve %91,3 istihdam oranına sahip elektrik öğretmenliği ile devam ediyor. İstihdam oranı en düşük bölüm ise, %37,3'lük oranıyla gemi makineleri işletme mühendisliği.
İş Bulma Süresi En Kısa Olan Bölümler
Diploma aldıktan sonra en hızlı iş bulabilen lisans öğrencileri, 2,4 aylık bir iş arama süresi ile Dil ve Konuşma Terapisi mezunları oldu. Onları 4 ay ile özel eğitim öğretmenleri ve 4,2 ay ile tıp mezunları takip ediyor. İş bulma süresi en uzun olan bölüm ise kamu yönetimi. 22,6 ayını iş bulmak ile geçiren kamu yönetimi diplomasına sahip kişileri, 21,2 ay ile hukuk mezunları takip ediyor.