TÜİK "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması"nın 2019 raporunu geçtiğimiz hafta yayınladı. Dikkat çeken verilerden biri gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısının* bir önceki yıla göre azalarak 0,395 olarak tahmin edilmesi oldu. En yüksek ve en düşük gelir gruplarının toplam gelirden aldığı pay ya da konut sahipliği oranları gibi 2019 Raporu'nda dikkat çeken diğer başlıkları ise bültenimizde derledik.

*Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir.

En yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay %46,3 olurken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun payı %6,2'dir.

%20'lik gelir gruplarına göre toplam gelirden alınan pay grafiğini incelemek için tıklayınız.

TÜİK'in 2019 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre eğitim seviyesi arttıkça yoksulluk oranı düşüyor. Okur-yazar olmayanlar için yoksulluk oranı %26,1 olarak hesaplanırken, yükseköğretim mezunları için %2,5 olarak hesaplandı.

Grafiği incelemek için tıklayınız

Türkiye'de 2019 yılında her 100 kişiden 58,8'i kendilerine ait bir konutta yaşarken, 25,6'sı ise oturduğu konutta kiracıdır.

Türkiye'de konut sahiliği oranları için tıklayınız.

Türkiye'de yükseköğretim mezunlarının yıllık ortalama geliri yaklaşık 52 bin TL olurken, okur-yazar olmayanların yıllık ortalama geliri 14 bin TL olarak hesaplanmıştır.

Eğitim durumuna göre değişen yıllık ortalama gelirlere göz atmak için tıklayınız.

2019 yılında Türkiye'de sadece bir evli çiftin yaşadığı her 100 haneden 4,8'i yoksul kategorisinde yer almaktadır. Yalnızca eşler ve çocuklardan oluşan çekirdek ailelerde ise bu oran %15,5'tir.

Grafiği buradan inceleyebilirsiniz.

Veri Kaynağı
161 Blog | 1044 Grafik
Yayın Tarihi:24 Eylül 2020
Okuma Süresi:2 Dakika