Elon Musk, 14 Nisan 2022'de başlattığı Twitter satın alımını 44 milyar dolarlık bir anlaşmayla 27 Ekim 2022'de tamamladı. Musk, satın alımı "kuş serbest bırakıldı" tweetiyle duyurdu.
2022'nin 2. Çeyreği itibariyle Twitter'ın aylık yaklaşık 450 milyon aktif, 237.8 milyon para kazanılabilir günlük aktif kullanıcısı (mDAU) var.
Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı şüphesiz olan Twitter’ın yeni patronuyla birlikte aktif kullanıcı sayısının yukarı doğru mu, aşağı doğru mu bir ivme kazanacağı merak konusu.
“Musk, nisandan bu yana 19,4 milyar dolar değerinde Tesla hissesi sattı”
2022 Nisan ayında yaklaşık 8,5 milyar dolar ve ağustos ayında da 6,9 milyar dolar değerinde Tesla hissesini satan Musk, Twitter'ı satın almasının ardından 3,95 milyar dolarlık daha Tesla hissesi sattı. Son satışla birlikte Musk, Twitter'ı satın almak için şirketin yönetim kuruluyla anlaştığı nisan ayından bu yana toplamda yaklaşık 19,4 milyar dolar değerinde Tesla hissesi satılmış oldu.
Twitter'ın 2012'den 2022'ye kadar olan yıllık geliri;
“Pek çok aptalca şey yapacağız”
Musk, satın alma işlemini tamamladıktan sonra ilk iş olarak platformdaki sahte hesapların sayısının artması ve Twitter yatırımcılarını yanıltmakla suçladığı Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Parag Agrawal, Mali İşler Direktörü (CFO) Ned Segal, üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde ile genel danışman Sean Edgett’i ve pek çok çalışanı görevden aldı. Daha sonra 'mavi tik' özelliğini 8 dolar ücrete bağlayacağını duyurarak büyük bir tartışma yaratan Musk alternatif olarak sunduğu 'resmi' etiketini uygulamaya koyduktan saatler sonra sonlandırmaya karar verdi. Musk, yaptığı açıklamada, "Twitter’ın önümüzdeki aylarda pek çok aptalca şey yapacağını lütfen unutmayın… İşe yarayanları koruyacağız ve işe yaramayanları ise değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Musk’ın ‘Mavi tik’ kararı kısa sürede pek çok skandalı da beraberinde getirdi;
Eli Lilly’ isimli dünyaca ünlü ecza ve ilaç firmasına ait olduğu sanılan ‘mavi tik’li Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, firmanın artık insülini ücretsiz olarak dağıtacağı yazıldı. Oldukça tartışmalı bir konu olan insülinle ilgili yapılan bu açıklama tartışma yarattı. Ancak daha sonra paylaşımı yapan hesabın ‘Eli Lilly’ firmasına ait olmadığı ve Twitter’dan ücret ödeyerek ‘mavi tik’ alan bir kişi olduğu ortaya çıktı.
Bir mavi tik skandalı ise dünyanın en önemli savunma sanayi devlerinden ‘Lockheed Martin’in hisselerinin çakılmasına sebep oldu. ‘Lockheed Martin’ ismiyle paylaşım yapılan ‘mavi tik’li hesaptan, -F-35 savaş jetlerinin de üreticisi olan firmanın- aralarında ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu ülkelere artık silah satışı yapılmayacağını duyuran bir paylaşım yapıldı. Paylaşımın firmaya ait olmadığı ortaya çıksa da şirketin hisseleri düşüşten kurtulamadı.
Skandal olayların ardından Twitter, bazı kullanıcıların markaları ve kişileri taklit etmek için hizmeti kötüye kullanmaları sebebiyle ücretli doğrulamaları durdurdu.
Tüm bu yaşananlar ekseninde Elon Musk sonrası twitter nasıl bir yöne evrilecek henüz kestirmek zor olsa da önümüzdeki dönem daha sağlıklı çıkarımlar yapabilmek için bazı önemli Twitter istatistiklerini sizler için derledik:
En Çok Twitter Kullanıcısı Olan Ülkeler (2022)
Türkiye’de Twitter’da En Çok Takipçiye Sahip Ünlüler
Dünya Genelinde En Popüler Sosyal Ağ Platformları
Daha fazla doğru veriye ulaşmak için Veri Kaynağı'nı ziyaret edebilirsiniz.