TÜİK, 2024 Nisan ayında ilk kez AB ülkeleriyle aynı dönemde ve Gelir Yaşam Koşulları Araştırmasıyla beraber yaptığı Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı araştırmasını yayınladı. Bu araştırma, 25-29 yaş grubunda olan fertlerin durumuyla kendileriyle 14 yaş civarındayken ebeveynlerinin durumu karşılaştırmayı amaçlıyor. Bu araştırma, bireylerin yaşam koşulları, yaşadıklarını konutun mülkiyeti, gelir grubu, eğitim durumu, baba mesleği ve bireyin mesleği gibi geniş bir kapsamda karşılaştırmalar içeriyor. İki yazılık hazırladığımız bu serinin ilk yazısında ele aldığımız göstergeler, bireylerin yaşam koşulları göstergeleri ve yaşadıkları evin mülkiyet durumu oldu.
TÜİK, bireylerin yaşam koşullarını incelerken iki gösterge ele alıyor: Günde en az bir kere et, tavuk ya da balık içeren yemek yiyebilme ve evden uzakta en az bir hafta tatil yapabilme. Fert 14 yaşındayken günde en az bir kere et, tavuk veya balık içeren yemeği karşılayabilen ve bunu hala sürdürebilen grubun oranı 2019’da %80,7’yken, 2023’te %72,4’e geriledi. Bu göstergeyi sağlayabilen nüfusun %27,6’sı bunu bugün karşılayamıyor. Bu grubun %50,9’unun karşılayamamasının sebebi, maddi yetersizlik. Fert 14 yaşındayken günde en az bir kere et, tavuk veya balık içeren yemeği karşılayabilenlerin %52,7’si evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabiliyorken, %32,9’unun maddi gücü, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılamaya yetmiyor.
Fert 14 yaşındayken evden uzakta en az bir haftalık tatil yapabilenlerin %24,8’i, 25-29 yaş aralığında iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamıyor. Birey 14 yaşındayken evden uzakta en az bir haftalık tatil yapabilen grubun %27,9’u maddi yetersizlikler sebebiyle bunu karşılayamıyor. Son 4 yılda fert 14 yaşındayken evden bir hafta uzakta tatil karşılayabildiği halde şu an karşılayamayanların oranı ise, %33,5’ten %40,4’e çıktı.
Fert 14 yaşındayken hanesi ev sahibi olan bireylerin %57,7’si ev sahibiyken, %26,3’ü kiracı. Çocukken kirada oturan bireylerin %40’ı 25-29 yaş aralığında ev sahibi olurken %43,7’si kiracı olarak kaldı. 14 yaşında hanesi lojmanda yaşayan bireylerin %9,3’ü ise, lojmanda yaşamaya devam etti.