En zengin %1’in toplam servetten aldığı pay, ekonomik büyümeye rağmen servetin halk arasında adaletli bir biçimde dağılmadığının, yan gelir eşitsizliğinin en önemli göstergelerinden biri. Küçük bir grubun servetin büyük bir kısmını kontrol ediyor olması, geri kalanlarının ekonomik hareketlilik için zorlandığını ve toplumda gelir ve fırsat eşitsizliğinin olduğunu ifade eder. Gelir eşitsizliğinin fazla olması sadece bireysel refahı değil, uzun vadede sosyal istikrarı ve ekonomik sürdürülebilirliği de tehdit eder.
Dünyada %1’in servetten en çok pay aldığı ülke, %55,3 ile Güney Afrika. Türkiye ise, %42,04 oranla dünyada 15. sırada. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en zengin %1’in aldığı servetin en yüksek olduğu ülke, %33,33’le Estonya. Dünyada 25. sırada olan ABD’de deyse bu oran, %35,53.
Türkiye ve komşu ülkelerine baktığımızda, en zengin %1’in servetten aldığı payın en yüksek olduğu ülke Yemen. Bahreyn, %43,07’yle Yemen’in ardından geliyor. Üçüncü sıradaki ülkeyse, en zengin %1’in servetten %42,24 pay aldığı Katar.