Türkiye ve Avrupa’da Nüfusun Barınma Koşulları: Konutların Durumu Nasıl?

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisinde fizyolojik ihtiyaçlar arasında yer alan barınma, insanın en temel gereksinimlerinden biridir. Konut, yalnızca bir barınak değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli fiziksel koşulları da sağlayan bir mekan. Biz de, Türkiye ve Avrupa’da, nüfusun yaşadığı konutların bulunduğu koşulları inceledik.
Türkiye’deki nüfusun %32’si, kötü koşullarda yaşıyor. Eurostat, kötü koşullardaki konutu, çatısı akan, duvarları, zeminleri veya temeli nemli, veya zeminin pencere çerçevelerinde çürüme olan konutlar olarak tanımlıyor. İkinci sırada olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bu oran %31,6, üçüncü Portekiz’de ise %29.

Avrupa’da yaşadığı evde sifonlu tuvalet bulunmayan nüfus oranı en yüksek ülke, %15,4 ile Romanya. İkinci sıradaki Bulgaristan’ın %9,6’sı, sifonlu tuvalet bulunmayan bir konutta yaşıyor. Türkiye’deyse bu oran %2,1.


Romanya’da yaşadığı konutta duş veya banyo bulunmayan nüfus oranı %14,2. İkinci sıradaki Letonya’daysa, bu oran %6,9. Türkiye’deyse, nüfusun %0,7’si, duş veya banyo bulunmayan bir konutta yaşıyor.

Hollanda’da hanehalkı geliri medyan gelirin %60’ının altında kalan düşük gelirli nüfusun %38,6’sı, gürültüden etkilenen bir hanede yaşadığını düşünüyor. İkinci sıradaki Finlandiya’daysa bu oran %35,4. Türkiye’deyse, düşük gelirli nüfusun %14,5’i gürültüden etkilendiğini düşünüyor. 

Suay Ceren Atay
101 Blog | 259 Grafik
Yayın Tarihi:20 Şubat 2025
Okuma Süresi:2 Dakika